Taboeien

Verleden

De essentie van seksuele relaties bij homoseksualiteit

Seks heeft allerlei verschillende functies in het dagelijks leven waaronder voortplanting en plezier. Maar een filosofische vraag die je kan stellen is wat seks precies is. Horen homoseksuele handelingen ook echt bij seks? Is penetreren alleen seks? Of is seks wat je zelf vindt dat seks is? Aan de hand van het begrip perversie kan je al deze vragen proberen te beantwoorden. Als iets pervers is, betekent het dat het door mensen als onnatuurlijk wordt gezien. 

Twee filosofen, Thomas Nagel en Robert Solomon, denken dat de essentie van seksuele perversie, ofwel seksuele onnatuurlijkheid ligt in de interpersoonlijke communicatie tussen twee verschillende individuen. Dit betekent dat een persoon niet onnatuurlijk kan zijn, maar onnatuurlijkheid enkel kan bestaan binnen de relatie en communicatie tussen individuen. Andere filosofen zoeken de essentie van seksuele handelingen in hoe een persoon psychologisch of genetisch in elkaar zit, maar dan zou je seksuele perversie kunnen analyseren als iets wat één persoon kan doen. Dit gaat in tegen het gegeven dat wat een persoon psychologisch is niet onnatuurlijk kan zijn, omdat iemand altijd zijn of haar natuur is. 

Een onderwerp wat veel mensen als onnatuurlijk zien is homoseksualiteit. Sommigen denken dat homoseksualiteit een genetische of psychologische afwijking is en daarom onnatuurlijk. Maar juist als je erkent dat homoseksualiteit een afwijking is die in de natuur voortkomt is het essentieel natuurlijk. Wel zou het zo kunnen zijn dat homoseksuele handelingen als pervers kunnen worden gezien vanwege de relatie tussen twee mannen of twee vrouwen. Omdat in de relatie wel onnatuurlijkheid kan bestaan. Echter is homoseksualiteit net als heteroseksualiteit ook een interpersoonlijke vorm van communicatie die niet afwijkt. Om deze reden is homoseksualiteit niet als een perversie te beschouwen.

Luuk Brouns studeert Liberal Arts and Sciences met een hoofdrichting in analytische filosofie. 

Meer lezen?

Nagel, Thomas. “Sexual Perversion.” The Journal of Philosophy 66, no. 1 (1969): 5–17.

Soble, Alan. The Philosophy of Sex: Contemporary Readings. 4th ed. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield, 2002.

Solomon, Robert C. “Sexual Paradigms.” The Journal of Philosophy 71, no. 11 (1974): 336–45.

Levin, Michael E. “Against Homosexual Liberation.” In The Philosophy of Sex: Contemporary Readings, 4th ed., 103–25. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield, 2002.