Taboeien

Toekomst

Robots en liefde

Ben jij wel eens verliefd geweest op een robot? Binnenkort zal deze vraag misschien helemaal niet meer zo raar klinken! Momenteel worden namelijk de eerste pogingen gedaan om zogenaamde seksrobots te ontwikkelen. Het lijkt zo uit een science-fiction film geplukt, maar deze robots zijn dichterbij dan je misschien zou denken. Zo is kortgeleden door het bedrijf Motsudolls uit Breda de eerste Nederlandse seksrobot (Robin) op de markt gebracht. Maar wat is een seksrobot precies, en is dat hetzelfde als een liefdesrobot? Kunnen mensen verliefd worden op robots? En andersom? Laten we een kort kijkje nemen in de wonderbaarlijke wereld van robots en liefde.

Allereerst, waarom worden seksrobots gemaakt en wat is er precies nieuw aan? Seksspeeltjes bestaan al een lange tijd en ook sekspoppen zijn op zichzelf niks nieuws. De eerste seksrobots zijn vaak aangepaste sekspoppen, die nu kunnen bewegen, praten, en op een simpele manier soms een beetje kunnen denken. Ze verschillen van sekspoppen omdat ze een stuk menselijker zijn, niet qua uiterlijk, maar in gedrag. Waar sekspoppen er alleen super realistisch uit zouden kunnen zien, voegen seksrobots nog een extra laag van realisme toe. Maar dat gaat soms verder dan realistisch gedrag. Mensen kunnen namelijk een emotionele band kunnen opbouwen met seksrobots, iets dat met seksspeeltjes niet echt mogelijk was. Dit is een van de grootste redenen om deze soort robots te ontwikkelen en hier zit ook het subtiele verschil tussen seksrobots en liefderobots. Seksrobots hebben namelijk als doel om een zo realistisch mogelijk seksspeeltje te zijn, terwijl liefderobots de rol van een seksuele partner proberen te vervangen in alle opzichten, dus ook de sociale kant.

Is het echt mogelijk om verliefd te worden op een robot? Het is lastig om die vraag te beantwoorden omdat we niet precies weten wat liefde nou echt inhoudt. We kunnen in ieder geval sterke emotionele banden opbouwen met robots. Een voorbeeld dat hier vaak genoemd wordt is de Roomba stofzuigrobot. Deze kleine stofzuigertjes doen eigenlijk niets anders dan muren ontwijken en toch hebben mensen al snel het gevoel dat het een soort huisdier is. Ze spreken de robot aan alsof hij leeft en geven hem soms zelfs een naam. Het is erg gemakkelijk om een robot te zien als meer dan hij echt is. Robots hoeven vaak alleen maar de indruk te geven dat ze slim zijn en dan vullen we de rest al snel in. Op die manier zouden we gemakkelijk het gevoel kunnen krijgen dat we verliefd zijn op een robot.

Maar is dit echte liefde? Vaak denken we bij een liefdesrelatie aan iets meer dan twee mensen die denken dat ze elkaar leuk vinden. Er komen ook dingen zoals uniekheid, voldoening, keuzevrijheid en trouw bij kijken. Het zal voor een robot veel lastiger zijn om ook aan die voorwaarden te voldoen. Zou een robot je bijvoorbeeld ook af moeten kunnen wijzen om een volwaardige relatie met je te hebben? Nog meer problemen komen tevoorschijn als je je afvraagt of een robot dan ook echt van jou moet houden. Als de liefde maar één kant op gaat spreken we al snel van een onechte relatie.

Al met al zijn seks- en liefderobots dus niet meer zo science-fiction-achtig als we misschien zouden denken, maar hebben we nog een lange weg te gaan voordat we kunnen spreken van echte liefde tussen mens en robot.

 

Jasper Verheul is een student Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht.

Bron afbeeldingen:

Mytenga Dolls B.V., “Eerste Nederlandse seksrobot is nu helemaal ingeburgerd”, Anp Pers Support, 17 september 2018, https://www.perssupport.nl/persbericht/52903d3a-05d8-4224-a053-6d4ad44000cc/eerste-nederlandse-seksrobot-is-nu-helemaal-ingeburgerd , bezocht op 27 juni 2019.

 

Meer lezen?

D. Levy, Love and Sex with Robots: The Evolution of Human-Robot Relationships. New York: Harper Perennial, pp. 25-176, 2008.

J. P. Sullins, “Robots, Love, and Sex: The Ethics of Building a Love Machine,” IEEE Trans. Affect. Comput., vol. 3, no. 4, pp. 398–409, 2012.

S. Nyholm and L. Frank, “From Sex Robots to Love Robots: Is Mutual Love with a Robot Possible?,” 2017.

G. Hochstenbach, “Eerst een sekspop, nu een seksrobot uit Breda”, BN De Stem, 5 julie 2018, https://www.bndestem.nl/breda/eerst-een-sekspop-nu-een-seksrobot-uit-breda~ab819f97/?referrer=https://www.google.com/ ,bezocht op 27 juni 2019.